Lodziarnio-kawiarnia, która ciepło otula

Pomimo tego, że wprost proporcjonalnie do temperatury spada moja chęć na lody, intuicja oraz unoszący się w powietrzu aromat kawy poprowadziły mnie do niewielkiej lodziarnio-kawiarni Śmietankowe Cafe. Nie zawiodły mnie ani dobre przeczucia ani węch. To jedno z najprzyjemniejszych odkryć, jakich dokonałam na warszawskich Włochach.

 Miejsce z tradycjami

Już od progu wita mnie bardzo przyjazny, ciepły wygląd samej kawiarni, tak jak i równie ciepło uśmiechnięte pracownice. Jak szybko się okazuje, jedną z nich jest właścicielka – Joanna Szulc. Jej bezbłędne podpowiedzi i zaproponowane mi z fachowym wyczuciem smakołyki skłaniają do wrażenia, że to ktoś, kto dobrze zna się na tym, co robi. I to się potwierdza. Reprezentująca już trzecie pokolenie mistrzów cukiernictwa Joasia chętnie dzieli się ze mną tradycją, której początki sięgają aż 1947 roku.

4 2 irfan - Lodziarnio-kawiarnia, która ciepło otula

Wnuczka swojej babci

Zaczęło się od babci Stefci, która stworzyła oryginalne receptury lodów jeszcze w czasach, gdy nie posługiwano się tak chętnie jak teraz terminem „lody rzemieślnicze”- mówi Joasia. To były czasy prostych, ale doskonałych produktów bez sztucznych dodatków. I te receptury podtrzymujemy do dziś – najpierw moja mama, a teraz i ja. Staram się być wierna wartościom Babci i przede wszystkim szanować swoich gości, wsłuchiwać się w ich sugestie i potrzeby. Stąd nieszablonowe smaki lodów i słodkości bez glutenu lub cukru – uśmiecha się właścicielka.

Słodki wybór

Rzeczywiście, jest w czym wybierać. Są tu i apetycznie prezentujące się lody – te tradycyjne wg receptury Babci Stefci i te o bardziej nowoczesnym profilu, jak np. zielona matcha czy karmel z solą. Ja próbuję tych o smaku czekolady deserowej i cytrynowej bezy. Smakują naprawdę doskonale, wyraziście, a jednocześnie lekko. Upewniam się, że cały czas powstają na zapleczu, skąd Joasia na bieżąco wyłania się i donosi znikające niepostrzeżenie lody. Do tego oczywiście kawa, której aromat tak zaprosił mnie do wnętrza. Jest bardzo dobrej jakości, co wcale nie jest takie oczywiste dla cukiernio-lodziarni. Joasia potwierdza – to mój narzeczony Radek specjalnie zamawia ją z palarni Hayb Coffee. Świetnie zna się na kawie, jest po kursie dla baristów. To dzięki niemu mamy tu naprawdę doskonałe gatunki, które sami na świeżo mielimy.

14 irfan - Lodziarnio-kawiarnia, która ciepło otula

Nie tylko latem

Dobrze mi się tu siedzi, aż nie chce się wychodzić na coraz mniej letnią pogodę. Czy lody mają rację bytu w okresie jesienno-zimowym? Na to też Joasia ma recepturę. – Amatorzy zimnych przysmaków odwiedzają nas przez cały rok, ale to przecież nie wszystko, czym możemy ich ugościć. W naszej ofercie są też domowe ciasta, gofry, jogurtowe desery i rurki z bitą śmietaną. Wkrótce planujemy też wprowadzić kanapki, żeby każdemu zaoferować pełnowartościowe i smaczne śniadanie. Poza tym lody najzdrowiej jeść zimą – kończy z uśmiechem i wykłada świeżo przygotowane ciasteczkowe. – Jeszcze gałkę? Nie odmówię. Wy na pewno też nie.

Śmietankowe Cafe, Popularna 26 (róg ul.Konewki)

Tylko w październiku na hasło “śmietanka włochowska” 10% zniżki na kawę.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *