Kulinarna Popularna

Gdyby ktoś ostatni raz przechadzał się ulicą Popularną 10 lat temu, dziś byłby bardzo zdziwiony. Jedna z głównych ulic Starych Włoch przez ostatnią dekadę przeszła sporą metamorfozę. Kiedyś trudno było znaleźć tutaj miejsce, które sprzyjałoby spotkaniom towarzyskim, czy byłoby przyjemnym przystankiem podczas rodzinnych spacerów. Dziś, z pełną odpowiedzialnością można stwierdzić, że Popularna jest ważna dla włochowian, ale swoim zasięgiem wyróżnia się też na mapie kulinarnej Warszawy. To już nie tylko Pizza Hut i KFC, ale również lokale, które znalazły uznanie u koneserów kuchni wielu regionów świata. Nawet najbardziej wybredni znajdą na tej ulicy miejsce dla siebie.

Idąc ulicą od Alei Jerozolimskich w stronę PKP Włochy, po lewej stronie miniemy ulicę Czereśniową. Praktycznie zaraz na jej początku natrafimy na ekspozytor reklamowy burgerowni „Lucky Burger”. Znajduje się ona w budynku MODR. Choć burgery kojarzą się raczej z fast food-ami, to na stronie internetowej „Lucky Burger” zachęca potencjalnych klientów amerykańską slow food-ową kuchnią. Smakosze soczystej wołowiny i chrupiącego bekonu, którzy odwiedzili to miejsce, wyszli bardzo zadowoleni. Jeśli w waszym towarzystwie znajdzie się wegetarianin, to istniej możliwość, aby mięso zamienić na kotlet wege.

burgery dziki 1024x768 - Kulinarna Popularna

Wracając do ulicy Popularnej od razu natrafimy na lokal „Pizzeria – Restauracja Da Gianni”. Kuchnia włoska, prowadzona przez rodowitego Włocha – czego chcieć więcej? Dodatkowo, można trafić na właściciela, który śpiewa klientom włoskie szlagiery. Stali bywalcy twierdzą, że to jest jedna z lepszych restauracji w Warszawie, serwująca kuchnię z Półwyspu Apenińskiego.

pizzeria 1024x768 - Kulinarna Popularna

Dosłownie kilkadziesiąt metrów od „Da Gianni” znajduje się „Sushi Popularna”. Bardzo przyjemny lokal, gustowny wystrój, wysokiej jakości świeże produkty, od 9 lat stawiają „suszarnię” w warszawskiej czołówce. Dobrą rekomendacją lokalu są zdarzający się wśród gości rodowici Japończycy. Serwuje się tam japońskie potrawy typu premium w europejskiej odsłonie.

shushi 1024x768 - Kulinarna Popularna

Przechodząc na drugą stronę ulicy natrafimy na piwny ogródek, należący do pubu „Strefa 51”. Serwowane jest tam unikatowe kraftowe piwo z Czech – „Svijany”, posiadające historię sięgającą XVI wieku. Piwo niepasteryzowane i nienasycone dwutlenkiem węgla, leżakowane od 4 do 6 tygodni. Miejsce to jest odwiedzane nie tylko przez włochowian, ale również warszawiaków pochodzących z innych dzielnic miasta. Od czasu, do czasu można tu również spotkać grupę nurków z Czech, którzy w pubie czują się jak we własnym domu. Do piwa, jako przekąski proponowane są suszone ryby, a także: nuggetsy, kiełbasa i kaszanka z pieca. Jest to dobre miejsce do oglądania transmisji z wydarzeń sportowych, na kilku telewizorach zawieszonych na ścianach.

kebab 1024x768 - Kulinarna Popularna

W bliskim sąsiedztwie pubu znajduje się modny we Włochach „Chupan Kebab”. Zamówienie stamtąd można konsumować w ogródku, który „Kebab” dzieli z piwiarnią. Zaraz za „Chupanem” znajduje się niedawno otwarty punkt z sushi – „Oribu Sushi Bar”. Pomimo, że jest to nowe miejsce w kulinarnych Włochach, zyskuje dobre recenzję na „Google”.

lody 1024x768 - Kulinarna Popularna

Kolejnym punktem na naszej marszrucie jest „Śmietankowe Cafe”. Doskonałe miejsce na przerwę w rodzinnym spacerze, spotkania z przyjaciółmi, czy „solo z dobrą książką”. W kawiarni serwowane są lody rzemieślnicze produkowane na miejscu, a po lokalu roznosi się przyjemny aromat świeżo palonej kawy. Oprócz lodów i kawy, możemy się delektować muffinami, deserami lodowymi, rurkami z bitą śmietaną, panna cottą czy puddingiem chia. Wystrój zwraca uwagę jako bardzo gustowny i schludny. W takich okolicznościach można doskonale podładować akumulatory, nie tylko dawką ożywczej kofeiny.

Popularna5 1024x768 - Kulinarna Popularna

Za „Śmietankowym” znajduje się kolejne ciekawe pod względem gastronomicznym miejsce. Jest to działająca od sześciu miesięcy restauracja „O’ZBEGIM”, proponująca oryginalna kuchnię prosto z Uzbekistanu. Potrawy z Azji Środkowej proponowane są w bardzo przystępnych cenach. Obsługa szczególnie zachwala „pilaf”. Jest to uzbecki plow z wołowiną, marchewką, ryżem, ciecierzycą i orientalnymi przyprawami, podawany z sałatką acicuk. Plow podobno powstał na zamówienie słynnego wodza Tamerlana, który zażyczył sobie smacznej i pożywnej potrawy dla wojska. Wśród koneserów tej potrawy szczególne uznanie zyskał właśnie ten przygotowywany przez Uzbeków.

lody 2 1024x768 - Kulinarna PopularnaOstatnim przystankiem na trasie ul. Popularnej jest „Cafe Malfato”. Miejsce z bogatą historią wpisaną w dzielnicę, które może być tematem na oddzielny artykuł. Serwowane są tam bardzo smaczne ciasta i lody własnego wyrobu.

Magdalena Kaźmirowicz-Młot

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *