Dynia owoc miesiąca

Dynia w Polskiej kulturze jest uznawana za warzywo jednak z biologicznego punktu widzenia jej jadalny miąższ jest owocem, który wykazuje silne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. W ostatnim czasie na bazarze przy ul. Bakalarskiej szczególną popularność zdobywa dynia Hokaido.

W październikowym wydaniu gazety przedstawię wam przepis na curry dyniowe, które nauczyłem się przygotowywać od mojej mamy.

Jeśli robisz ten przepis pierwszy raz trzymaj się go bardzo skrupulatnie. Sam przepis jest dokładny „na oko” przez co zostawia pole do nadania mu własnego charakteru.

Do przygotowania potrzebujecie:

Składniki płynne: łyżka sosów rybnego , sojowego, ostrygowego, bulion drobiowy (duży kubek), śmietanka kokosowa (puszka), mleko kokosowe (puszka)

Tofu naturalne (1 opakowanie), mięso z uda kurczaka (ok. 800g)

Dynia np. hokaido (1szt), cebula (1szt), ananas (1 puszka), papryka ew. grzyby (wedle uznania, nie wpłynie to szczególnie na smak a na konsystencję), kolendra

Pasta Curry dobrej jakości (łyżka), pasta gochujang (łyżeczka), chili w oleju (łyżeczka), liście kaffiru (kilka szt), trawa cytrynowa (2 szt)

Do przygotowania jest potrzebna duża patelnia, garnek oraz miska.

Kurczaka przyprawiamy 30 minut wcześniej lub dzień wcześniej. Czym przyprawić? Polecam paprykę wędzoną, sos sojowy oraz czosnek. Ale kurczak z solą również zda egzamin. Wybrałem mięso z uda kurczaka ponieważ zawiera więcej tłuszczu przez co nawet jak zbyt długo je smażymy zawsze pozostaje soczyste.

Wszystkie składniki kroimy wedle uznania, dynię w kostkę, kurczaka w kostkę, cebulę w paski.

Następnie wrzucamy kurczaka z tofu na patelnię i przesmażamy na złoto po 3 minutach dodajemy cebulę i smażymy aż zmięknie. Przerzucamy składniki do miski obok, na tą samą patelnię dodajemy pastę curry oraz gochujang wraz ze śmietanka kokosową. Podsmażamy, dajemy temu skwierczeć na średnim ogniu ok. 3-4 minut.

Następnie przelewamy powstałą ciecz do garnka, dodajemy resztę mleka i śmietanki, dodajemy dynię i gotujemy na średnim ogniu ok. 5 minut, aż dynia lekko zmięknie od zewnątrz. Następnie dodajemy całą resztę składników, którą przygotowaliśmy oprócz ananasa. Zalewamy to bulionem drobiowym i odstawiamy do zagotowania i gotujemy ok. 30 minut. Dynia musi być miękka, rozpadać się zagęszczając cały sos. Ja lubię jak curry przypomina zupę, jednak jeśli chcesz aby było gęstsze wydłuż czas gotowania, na koniec dodajemy pokrojonego ananasa i dowolną ilość kolendry.

Curry Dyniowe 300x300 - Dynia owoc miesiąca

Artykuł sfinansowany ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.
artykuł dodano 01.10.2024

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *