Dlaczego Manufaktura Kawy to najlepszy wybór do Twojego kofeinowego rytuału?
Naszym wyróżnikiem jest przede wszystkim pasja – z szacunkiem traktujemy surowiec, dbamy o jego selekcję, by do naszej oferty trafiały ziarna najwyższej jakości.
Indywidualne podejście do każdego zamówienia przekłada się na to, że otrzymujesz najświeższą partię, wypaloną do 48 godzin przed wysyłką.
Wszystko po to, by wykorzystując lata doświadczenia, oddać w Twoje ręce produkt pełen smaku i aromatu. Tą pozornie małą rzeczą chcemy sprawiać Ci za każdym razem jak największą przyjemność!
Selekcja kaw:
Jak myślisz, ile pracy stoi za tym, by wypalić kawę, która przypadnie Ci do gustu?
Żeby umożliwić Ci wybór z jak najdoskonalszych i różnorodnych ziaren w ofercie Manufaktury Kawy, przez cały rok testujemy po kilkanaście kaw miesięcznie, wybieramy najciekawsze z nich, zagłębiamy się w potencjał ziarna paląc próbki na różne sposoby, aby wykrzesać z kawy to, co najlepsze. Zdarza się tak, że w danym zestawie nic nie zwróci naszej uwagi, a kiedy jednak dane ziarna urzekną nas swoimi walorami, chwytamy za telefon i rezerwujemy!
Czasami się nie uda i ktoś okaże się szybszy zgarniając sprzed nosa ostatnie worki kawy, która nas oczarowała, więc wtedy poszukiwania nie zwalniają. Kolejne próbki, kolejne cuppingi… Przecież szukamy jakości i pełni smaku, by móc dzielić się z Tobą tym, co najlepsze!
Kawa zielona:
Za znaczną część sukcesu jakim jest smak kawy w Twojej filiżance, odpowiada jakość surowca. Dlatego w Manufakturze Kawy wybieramy kawy od sprawdzonych dystrybutorów, którzy udostępniają nam mnóstwo informacji dotyczących zielonego ziarna, włącznie ze zdjęciami plantacji czy historią rodzinnych farm. Jednak między plantacją, a palarnią stoi nie lada wyzwanie logistyczne. Na szczęście w interesie zarówno producenta, dystrybutora i naszym jest to, by po drodze ziarno nie straciło swoich właściwości, dlatego cały łańcuch dostaw i magazynowania jest ściśle monitorowany jeśli chodzi o wilgotność i temperaturę środowiska, a. Biorąc pod uwagę powyższe, staramy się kontraktować kawę w momencie jej zbioru tak, aby docierały do nas najświeższe partie.
Wszystko po to, by móc tworzyć dla Ciebie wyśmienitą kawę!
Palenie:
To, co wyróżnia nas na tle wielu innych palarni to rzemieślnicze podejście do kwestii palenia. Nie prowadzimy magazynu, do którego ciągle dopalamy i dopalamy kawę, lecz rytm pracy palarni wyznacza nurt zamówień. Wypalamy kawę pod konkretne zapotrzebowanie, co przekłada się na gwarancję, że trafia do Ciebie najświeższa kawa!
Cała magia odbywa się z udziałem dwóch pieców Coffed SR15 i SR5. Ten pierwszy służy nam do kaw dedykowanych dla espresso i pozwala uzyskać maksymalnie 12,5kg wypalonego ziarna z jednego palenia. Z kolei kawy jasno palone to partie zaledwie 2,5kg!
Aby wydobyć pełnię smaku i aromatu, sam proces palenia przebiega dosyć łagodnie, w czasie 9-20 minut w zależności od ziarna, czyli kilkukrotnie dłużej niż w przypadku popularnych marek kawowych. Jednak jak na solidny warsztat przystało, piece nie są w pełni zautomatyzowane, a nad przebiegiem całego procesu czuwa człowiek.
Edyta Bartosiewicz to prawdziwa pasjonatka, która podąża kawową ścieżką od 2014 roku biorąc udział w wielu branżowych konkursach i nieustannie pogłębia swoją wiedzę. Ma na koncie m.in. szkolenia Specialty Coffee Association (SCA) z zakresu Sensory Skills, Brewing czy Green Coffee.
Powtarzalność:
Jakość, to przede wszystkim powtarzalność. Aby mieć pewność, że kawa wypalana każdego dnia będzie miała takie same właściwości i z każdym zamówieniem będzie smakować i sprawiać Ci taką samą przyjemność, prowadzimy szereg czynności monitorujących. Zaczynając od przebiegu palenia, gdzie dzięki profesjonalnemu programowi Artisan mamy możliwość m.in. kontroli czasu i temperatury czy zdarzeń i reakcji zachodzących w trakcie procesu. Do dyspozycji mamy także kolorymetr, czyli urządzenie pozwalające zmierzyć stopień wypalenia (kolor).
Nie zapominamy w tym wszystkim, że kawa ma przede wszystkim smakować, dlatego regularnie przygotowujemy cuppingi produkcyjne, czyli nic innego jak parzenie i degustacja kawy według ściśle określonego protokołu.